Yeni Sezon Makineler
4000 TL Üzeri Ücretsiz Kargo
Yeni Sezon Makineler
4000 TL Üzeri Ücretsiz Kargo
Yerden Isıtma Sistemlerinin Temizliği Nasıl Yapılır

Yerden Isıtma Sistemlerinin Temizliği Nasıl Yapılır

Yerden Isıtma Sistemlerinin Temizliği Nasıl Yapılır?

Yerden Isıtma tesisat temizliği petek temizliğine oranla daha hassas bir iştir. Çoğu ısıtma sistemlerinde borular ya yüzeyden geçiyordur ya da mobil sistemse içindeki borular kılıflı boru olduğu için içindeki boruda meydana gelen boru değiştirilebilmektedir. Yerden ısıtma sisteminde ise alt kısma döşenen borular üzerine kalıcı bir döşeme yapıldığı için sistem bakımı büyük önem arz etmektedir. Yerden Isıtma Tesisat Temizliği, uzman kişilerce yapılması gereken bir iştir.

Sistem içindeki kireç çamurlaşma ve tortu zamanla sistemi verimsiz hale getirmektedir. Doğalgaz tesisatları genellikle maksimum 55 derecede kullanıldığından sistem içinde oluşabilecek bakteriler bu sıcaklıkta yaşayabilmektedir. Ancak 70 dereceye kadar ulaşan sıcaklıklarda kullanılan kalorifer kazanında daha az bakteri oluşumuna rastlanabilir. 

Yerden Isıtma Tesisat temizlenmesi yapılmayan alanlarda kötü bir koku oluşmaktadır. Bunun sebeplerinde birisi sitemde oluşan bakteri ve mantar oluşumu faaliyetleridir. Zamanla görülen tortu oluşumları kombi parçalarında ve motorunda çeşitli tıkanmalara yola açar. Tortuların ve tıkanmaların önüne geçmek için sistem içine çeşitli kimyasal maddeler konulmaktadır. Sistem içine konulan özel bir kimyasal sayesinde sistemde bakteri oluşumu önlenebilmektedir.

Yerden Isıtma Tesisat temizlenmesi için kullanılan teknik petek temizliğinden farklıdır. Yerden ısıtma sisteminde kullanılan yöntemde hem hava hem su sistem içine enjekte edildiği için tesisatlarda %100 e varan temizlik sağlanmış olur. Sisteminizin verimli çalışabilmesi için her yıl temizlik yaptırmalısınız. Düzenli bakım yapılan tesisatlarda %20 ye varan yakıt tasarrufu sağlanmaktadır. Sisteminizden yüksek ısıl güç ede etmek için bakımları düzenli yaptırmalısınız.

Ne kadar sıklıkla yaptırmalı?

Yerden ısıtma tesisatı yeni kurulmuş alanlarda en geç 2-3 yıl sonra tesisat temizliği yapılması zorunludur. Kombinin doğal sirkülasyonu sonucunda sistemde balçık biriktirmeye başlar. Boru çeperine tamamen yapıştığı takdirde sistemin tamamen temizliği zorlaşmaktadır. Tıkanmış bir odanın zeminindeki sıcaklıkla diğer odalar arasındaki sıcaklık farkı bariz şekilde görülebilir. Panel ve döküm tip radyatörlerde iki yılda bir, alüminyum ve yerden ısıtma sistemlerinde her yıl yapılması önerilmektedir.

Yerden ısıtma sistemlerinde (sulu sistem) petekli ısıtmadaki gibi basit bir sistem kullanılmaktadır. Her oda için bir giriş çıkış hortumu bulunur ve bu hortumlar bütün sistemin birleştiği kollektörde toplanır, kolektördeki vanalardan ısınmasını istemediğiniz odaların vanalarını kapatarak daha verimli bir ısınma yada tasarruf sağlayabilirsiniz.

Kollektöre bağlı bu hortumlar içinden geçen sıcak su önce zemini ısıtıp sonra ısıyı yukarı vermeye başlar. Isınma verimi peteklere göre daha fazladır. Aşağıdaki şekillerde yerden ısıtma ve petekli ısıtma sistemi arasındaki farkı görebilirsiniz.

Yerden Isıtma Sistemleri Nasıl Kirlenir?

Yerden ısıtma sistemleri<span lang="TR" trebuchet="" ms",="" helvetica,="" sans-serif;="" font-size:="" 12pt;"="" style="font-size: 12pt;">nde genel olarak ısınma problemlerini oluşturan sebep sistemde oluşan çamur, balçık ve kireçlenmedir.Yerden ısıtma sistemlerinde zaman içerisinde çamur gibi gördüğümüz ama aslanda bakteriden kaynaklanan bir balçık birikimidir. Bakteriler 70 derecenin üzerinde ölürler ancak yerden ısıtma sistemlerinde genel olarak sıcaklık 55 derecedir buda bakterilere uygun bir üreme zemini hazırlar.

Bu oluşan balçık, çamur ve kireç zamanla sistemde birikerek yada bir tabaka oluşturarak ısı iletimini düşürebilir, bazı bölgelerde tamamen tıkayarak bölgesel ısınma problemlerine yol açabilir, kombi yada pompa parçalarının tıkanmasına ve veriminin düşmesine yada arızalara sebep olabilir.

1-Yerden ısıtma sistemlerinde temizliğe başlarkenmakinemizigidiş ve dönüş hortumlarını kolektörlere bağlarız.2-Kollektörden kombiye giden bağlantıların vanaları kapatılır, kombiye giriş çıkış olmaması için.3-Temizlik başlangıcında ilk pis suyun tahliyesi için makinenin tahliye ve temiz su dolum hortumları takılır makinetahliye ye uygun hale getirilir.4-Sistem tahliyeye hazır hale getirildikten sonra bütün odaların giriş çıkış vanaları kapatılır ve sadece tek odanın vanaları açık bırakılarak açık olan kısmın içerisindeki pis su ve serbestte dolaşan çamur balçık ve tortular sistemden uzaklaştırılır.5-Sistemden atılan tahliye suyu temizlenene kadar işleme devam edilir, işlem tamamlanınca o oda kapatılarak diğer bir odaya geçilir.6-Sistemdeki pis suyun tahliyesi yapıldıktan sonra kombi açılarak sistemdeki su 30-40 derece olacak kadar ısıtılır ve sonra tekrar kombi ve bağlantıları kapatılır.7-Temizleme kimyasalı yeterince makineye ilave edilerek bütün sistemde 10 dakika kadarmakine çalıştırılarak kimyasalın karıştırılması sağlanır.8-Tüm odaların vanaları kapatılır ve yine tek tek odalar iyice temizlenir.9-Temizlik bittik den sonra tekrardan durulamaya geçilerek sistemdekikimyasallı su atılır ve tesisata temiz su basılır.10-Sistem kapatılır sistem basıncı 1.5 bar olacak kadar su eksiği tamamlanır.11-Son olarak havası alınarak işlem tamamlanır ve kombi çalıştırılarak ısınma kontrol edilir.Yerden Isıtma Sistemlerinin Havası Nasıl Alınır?

1. Kollektör üzerindeki purjörler gevşetilerek su gelene kadar beklenir.

2. Banyoda havlupan varsa havlupan üzerindeki hava alma tapaları gevşetilerek havası boşaltılır.

3. Kombi üzerindeki purjörden havası alınır.

Üç bölümde kontrol edilerek o bölümlerde biriken havaları alırsak sistemde hava kalmayacaktır.